PCB er en forkortelse for polyklorerede bifenyler (PolyChlorinated Biphenyl) og er en gruppe af svært nedbydelige organiske stoffer. PCB fungerer som miljøgift og kan skade menneskers sundhed. For at undgå spredning er det vigtigt at håndtere PCB-holdige produkter og affald korrekt.
Her findes PCB
PCB har været anvendt i en række byggematerialer i årene 1950-1977, herunder termoruder, fugemasse, særligt holdbar maling, gulvbelægning i vådrum og på steder med kraftig slid, isolerings- og kølemiddel i elektrisk udstyr, kondensatorer i køleskabe, lysarmaturer og elektriske apparater, transformatorer samt elektriske kabler. PCB i ét materiale, der kan have spredt sig til tilstødende materialer, eller via indeluften være afdampet til andre materialer som tæpper, møbler og tapeter. Er der eksempelvis PCB i fugerne omkring et vindue, er der typisk også PCB i både vinduesrammen og i væggen omkring vinduet.
Anmeld PCB til kommunen
Vær opmærksom på PCB ved renovering eller nedrivning af bygninger og anlæg, der er opført eller renoveret mellem 1950 og 1977. Vedrører arbejdet mere end 10 m2 eller frembringer det mere end 1 ton affald, skal du screene bygningen for PCB. Viser screeningen at et eller flere byggematerialer kan indeholde PCB, skal der tages prøver og laves en kortlægning af PCB i bygningen. Anmeld byggeaffald, screening for PCB og vedhæft kortlægning på www.bygningsaffald.dk.
Vi fører tilsyn
Når vi har modtaget en anmeldelse af byggeaffald, vil vi som udgangspunkt tage et møde med nedriver på adressen og gennemgå bygningen med baggrund i anmeldelse. Er der lavet en kortlægning af PCB og taget materialeprøver, vil vi vurdere prøveomfanget.
Anvisning og kategorisering
Når vi har modtaget en korrekt anmeldelse og kortlægning, anviser vi affaldet til bortskaffelse:
- < 0,1 mg PCB/kg: betragtes som uforurenet
- 0,1-2 mg PCB/kg: forurenet men kan anvendes til visse bygge- og anlægsarbejder (se restproduktbekendtgørelsen kap. 5)
- 2-50 mg PCB/kg: forurenet affald, anvises til Vestforbrænding (brændbart) eller AV Miljø (deponi).
- > 50 mg PCB/kg: farligt affald, anvises til NORD (tidligere Kommunekemi)
- Udokumenteret PCB-indhold: betragtes som farligt affald og anvises herefter
Læs mere
Find information om PCB på Miljøstyrelsens hjemmesideeller PCB-guiden.dk.