Varmeplanlægningen i Danmark er reguleret af gasforsyningsloven og varmeforsyningsloven samt en række bekendtgørelser, herunder projektbekendtgørelsen og tilslutningsbekendtgørelsen, der knytter sig til varmeforsyningsloven.
Miljøvenlig, energieffektiv og samfundsøkonomisk opvarmning
Varmeforsyningsloven har til formål at fremme den mest samfundsøkonomiske og miljøvenlige opvarmning. Kommunerne er ansvarlige for at godkende projekter for kollektiv varmeforsyning og skal ifølge loven godkende det mest samfundsøkonomiske projekt. Som udgangspunkt skal varme og elektricitet produceres sammen. Ved samproduktion anvendes overskudsvarme fra elproduktion til opvarmning. Det er mere energieffektivt og klimavenligt at end at afbrænde f.eks. kul, olie eller gas direkte til opvarmning.
Ansvar og opgavefordeling
På varmeforsyningsområdet er ansvaret og opgaverne med produktion, distribution og levering fordelt mellem forbrændingsanlæg, kommuner, forsyningsselskaber og varmebrugere (grundejere):
-
Grundejer: Som grundejer har du selv ansvar for drift og vedligehold af dit fyr og varmeanlæg.
-
Gasdistributør: Evida anlægger, driver og vedligeholder naturgasnettet i hele landet.
-
Gasleverandør: Din leverandør leverer gassen til dig. Som varmebruger har du frit valg af gasleverandør. Se forskellige leverandører på gasprisguiden.
-
Glostrup Kommune: Kommunen har det overordnede ansvar for planlægning og myndighedsbehandling af varmeforsyning.